Back-2 STICKER-RIELEMANSnew mail facebook Back-2 divider back4

Time of Day, het nieuwe album van The Rielemans Family

Release: 30 september 2016.

Mix: Grammy Awardwinnaar Malcolm Burn.  

Dit is wat familiechroniqueur Chas Byrne erover te zeggen heeft:

 

 

The Infamous Roots Rielemans Family Orchestra

 

Ik moest het doen met een paar vroegere try-outs en outtakes die mijn kozijn me had opgestuurd.

Hij vond het te riskant om in die fase de master op te sturen. Een goed verstaander heeft maar een half woord nodig. Toegegeven: we zijn een bende snoodaards, en niet de enige infame familie op deze aardbol. Infaam, familie, dat kan tellen als woordspeling. Om het nog niet te hebben over de familienaam zelf: Rielemans! Op een paar tracks hoor je de storm al aankomen (Who’s That Man, Lowlands Clay). Andere gaan dan weer over de liefde – voorzichtig, zoals dat hoort in een goeie song (The Fire That Burns, Sentimental Blue). In nog een ander nummer hebben ze het over een nieuwe start (Doing It Right)... maar het blijft niet duren, dat voel je zo. Verder is er ook nog een song over een loner met een gebroken hart die wil doen geloven dat het allemaal goed komt (The Rest of My Life). Aan jullie om te ontdekken wat er zo allemaal nog op het menu staat, kwestie van geen te grote tip van de sluier op te lichten.

Trouwens: wie zijn die gasten eigenlijk?

Hun stemmen verraden dat het geen jonge broekjes meer zijn. De tijd van ik-hou-van-jou-en-blijf-je-trouw ligt duidelijk ver achter hen. Of zijn ze wijzer dan hun leeftijd doet vermoeden? Kan ook. Een beetje zoals Rimbaud,voor hij pen en papier inruilde voor kogels en wapensmokkel. Er is blijkbaar ook een Spaanse connectie (Caravana). Moet ik even checken. Of is het Mexico? Ik weet al aan wie ik dat kan vragen. Terug naar de naam. Ik kan niet blijven rond de pot draaien Rielemans. Broers? Zussen?

Of ligt het ingewikkelder? Eén van de nummers klinkt in elk geval als een krassende acetaatopname van de jaren stillekes (Time of Day). Is dit opa die ons probeert diets te maken waar de familie haar faam aan te danken heeft? En waar hebben ze het ding in godsnaam vandaan? Ik durf te wedden dat het jaren binnen de familie werd doorgegeven, èn kapotgedraaid, compleet met bijpassende levenstijl.

Wie wat precies zingt kan ik moeilijk uitmaken, maar de instrumentalisten kennen hun stiel, en hoe.

De vrouwenstemmen hebben op hun beurt iets ongrijpbaars, bijna bedwelmends. Ondertussen heb ik

wat basisgegevens over de muzikanten kunnen loskrijgen:

 

 

Gerardo Rielemans – Belgische sax & ethnische fluit

Josephine Rielemans – stem & Chinese snaarinstrumenten

Joseph Rielemans - stem & Hawaïaanse bas

Hermine Rielemans - stem & Amerikaanse gitaar

Eduard Rielemans - stem & Europese snaarinstrumenten

 

Hoe ik in dit verhaal verzeild raakte? Burn, een verre neef aan de andere kant van de Grote Plas,

nam contact met me op. Of ik kon uitvlassen hoe het precies zat met die Rielemansen. Je kan het

de Amerikaanse immigratiedienst niet kwalijk nemen dat ze de familienaam verkeerd noteerden.

Hij klinkt bovendien ook zo. Zelf hield hij wel van hoe ze klonken, maar hij wou zeker zijn dat ze kosher waren. Er was inderdaad een obscure Amerikaanse connectie. Dat was dan ook het enige dat hij me wist te vertellen. Geen nood. Ik hou van obscure toestanden oplossen. Ook al ben ik ondertussen wat minder geolied. Maar de naam intrigeerde mij. Een beetje surfen op het Net zou niet volstaan. Het betere speur- en loopwerk, primitieve technologieën, hardcopy, met de hand gekribbelde papiertjes en foto’s uit stoffige laden – dàt was hier vandoen. Ik voelde het aan mijn water. Beetje ouderwets serieel denken, dat ook.

Het was jaren geleden dat ik me nog op dat terrein had gewaagd en ik miste dat ‘chain-lightning’ gevoel.

Rielemans: Ik speelde wat met de naam in mijn hoofd, in de hoop toch iets van het mysterie te achterhalen.

 

Chas Byrne

UK-flag-icon France-Flag Download High Res Picture divider2

foto's :: Jan Allaerts • website :: huisheip

logohuisheip